نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه علوم و مهندسی کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 کارشناس ارشد صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 دانشیار گروه علوم و مهندسی کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4 دکتری تخصصی صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
In this study, microball nanosilver was produced with dimensions of about 1 micrometer in order to reduce the risks of absorption of nanosilver particles through skin and inhalation. Different concentration levels of silver have been used in making of hand-sheets. The antibacterial properties of all hand-sheets were evaluated again Escherichia coli and Bacillus subtilis bacteria. Results indicated that the use of nanosilver in both concentration levels (25 ppm and 100 ppm) stop the growth of bacteria and reduce the rate of their growth by 99%. However, results showed that the use of microball nanosilver as an additive did not reduce any properties of paper such as physical, mechanical and optical properties except brightness parameter. The bulk of paper has shown a significant increase. Also, the microball nanosilver has no significant effect on the water absorption of final papers.
کلیدواژهها [English]