TY - JOUR ID - 64693 TI - تأثیر شوری بر جوانه‌زنی بذر، رشد و زنده‌مانی نهال‌های پالونیا فورتونی (Paulownia fortunei) در دو شرایط آزمایشگاه و گلخانه JO - نشریه جنگل و فرآورده های چوب JA - JFWP LA - fa SN - 5052-2008 AU - شیخ, هاجر AU - علی عرب, علیرضا AU - ساداتی, سید احسان AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده علوم جنگل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - استادیار گروه جنگلشناسی و اکولوژی جنگل دانشکده علوم جنگل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، ساری Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 70 IS - 4 SP - 649 EP - 658 KW - پالونیا فورتونی KW - تنش شوری KW - جوانه‌زنی بذر KW - رشد نهال KW - زنده‌مانی DO - 10.22059/jfwp.2017.238432.862 N2 - پالونیا فورتونی یکی از گونه‌های تندرشد وارداتی مهم در ایران است که تنش شوری ممکن است بر جوانه‌زنی و رشد آن تأثیر بگذارد. در این تحقیق با هدف شناخت واکنش این گونه در مواجهه با تنش شوری، تأثیر پنج تیمار شوری در غلظت‌های مختلف کلرید سدیم (0، 50، 100، 150 و 200 میلی‌مولار) بر جوانه‌زنی بذر، زنده‌مانی و صفات رویشی نهال‌های پالونیا فورتونی در دو شرایط آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. در شرایط آزمایشگاه، جوانه‌زنی بذر تحت پنج تیمار شوری با استفاده از طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با چهار تکرار، و در شرایط گلخانه‌ای، رشد و زنده‌مانی نهال‌های گلدانی پالونیا فورتونی براساس طرح کاملاً تصادفی با شش تکرار، تحت تأثیر پنج تیمار شوری در یک فصل رویش بررسی شد. نتایج نشان داد در فقدان شوری، قوۀ نامیه و سرعت جوانه‌زنی بذور پالونیا فورتونی به‌ترتیب 89 درصد و 19 بذر در روز است. درصد جوانه‌زنی بذر تا غلظت 100 میلی‌مولار کاهش معنی‌داری نشان نداد، اما سرعت جوانه‌زنی بذر از غلظت 50 میلی‌مولار به‌طور معنی‌داری شروع به کاهش کرد و در غلظت 200 میلی‌مولار به کمترین حد رسید. زنده‌مانی نهال‌ها در تیمارهای 150 و 200 میلی‌مولار به‌ترتیب با 50 و 83/3 درصد کاهش، اختلاف معنی‌داری با شاهد (غیرشور) نشان داد. علاوه‌بر این، کاهش معنی‌دار صفات رویشی نهال‌ها از غلظت 50 میلی‌مولار شروع شد، اما در سطوح شوری 50 تا 150 میلی‌مولار تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد.  UR - https://jfwp.ut.ac.ir/article_64693.html L1 - https://jfwp.ut.ac.ir/article_64693_5edafd5d160476759f7feb00a2e94048.pdf ER -