TY - JOUR ID - 62491 TI - تعیین سطح مناسب افزودن کربنات کلسیم به خمیر کرافت تیمارشده با نانوسیلیکا JO - نشریه جنگل و فرآورده های چوب JA - JFWP LA - fa SN - 5052-2008 AU - ابراهیم پور کاسمانی, جعفر AU - امیری مرگاوی, محمدرضا AU - رودی, حمیدرضا AD - گروه علوم و صنایع چوب و کاغذ، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران AD - کارشناس ارشد علوم و صنایع چوب و کاغذ AD - استادیار گروه مهندسی پالایش زیستی، دانشکدۀ مهندسی انرژی و فناوریهای نوین، دانشگاه شهید بهشتی Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 70 IS - 2 SP - 343 EP - 351 KW - خمیر کرافت KW - شاخص کششی KW - کربنات کلسیم رسوبی KW - نانوسیلیکا KW - نشاستۀ کاتیونی DO - 10.22059/jfwp.2017.62491 N2 - در این تحقیق، سطح افزودن پرکنندۀ کربنات کلسیم رسوبی به الیاف کرافت تیمارشده با روش لایه‌به‌لایه بررسی شد. برای این­منظور، در گام اول آزمایش، الیاف کرافت با سه ­لایه نشاستۀ کاتیونی-نانوسیلیکای آنیونی- نشاستۀ کاتیونی تیمار شد. از الیاف تیمارنشده و تیمارشده، کاغذ دست­ساز استاندارد با وزن پایۀ 3±60 گرم بر متر مربع تهیه شد. ارزیابی مقاومت­ها نشان داد که با جذب سه لایۀ یادشده توسط الیاف کرافت، شاخص کششی کاغذ از N.m/g 96/23 به N.m/g 48/38، شاخص ترکیدن از kPa.m2/g  46/1 به kPa.m2/g  58/3 و شاخص پارگی کاغذ از mN.m2/g  14/9 به mN.m2/g  99/15 افزایش یافت. تصاویر SEM نیز ژلاتینی شدن سطح الیاف در اثر جذب نشاستۀ کاتیونی و توسعۀ سطح پیوندیافته بین الیاف را در شبکۀ الیاف تأیید می­کند. در گام دوم، پرکنندۀ کربنات کلسیم رسوبی در سه سطح 5، 10 و 15 درصد به خمیر سه­لایۀ تیمارشدۀ کرافت اضافه شد و افت مقاومت­ها با سطح مقاومت­های خمیر تیمارنشده مقایسه و ارزیابی شد. شاخص کششی، شاخص ترکیدن و شاخص پارگی کاغذ با افزودن 10 درصد پرکننده به‌ترتیب N.m/g 01/24، kPa.m2/g  20/1 و mN.m2/g  49/9 اندازه­گیری شد. براساس آزمون تجزیۀ واریانس، نتایج این بخش نشان داد که می­توان تا حدود 10 درصد پرکنندۀ کربنات کلسیم رسوبی به خمیر کرافت تیمارشده با روش لایه‌به‌لایه افزود. همچنین تصاویر SEM تهیه‌شده بیانگر ماندگاری پرکنندۀ کربنات کلسیم و توزیع به­نسبت یکنواخت آن در شبکۀ الیاف به‌خصوص در مناطق آغشته به نشاستۀ کاتیونی است. UR - https://jfwp.ut.ac.ir/article_62491.html L1 - https://jfwp.ut.ac.ir/article_62491_d27e192bc6e05c503dc819ea04a9e917.pdf ER -