TY - JOUR ID - 53988 TI - تأثیر اصلاح ترکیبی گرمآبی-مکانیکی (CHTM) بر ویژگی‌های جذب رطوبت و ثبات ابعاد چوب فشرده‌‌شدۀ صنوبر JO - نشریه جنگل و فرآورده های چوب JA - JFWP LA - fa SN - 5052-2008 AU - فلاح مقدم-بهمبری, پیمان AU - محبی, بهبود AU - شریف نیا دیزبنی, حوری AD - دانش‌آموختۀ کارشناسی‌ارشد علوم و صنایع چوب و کاغذ, دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران AD - دانشیار، گروه علوم چوب و کاغذ دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران AD - دانشجوی دکتری فراورده‌های چندسازۀ چوب، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 68 IS - 1 SP - 181 EP - 193 KW - تیمار ترکیبی گرمابی- مکانیکی KW - ثبات ابعاد KW - جذب رطوبت KW - صنوبر DO - 10.22059/jfwp.2015.53988 N2 - در این پژوهش، اثر دما، زمان ماندگاری و دمای پرس بر ویژگی­های دانسیته، برگشت ضخامت، جذب رطوبت و ثبات ابعاد چوب فشرده‌شدۀ صنوبر با روش تیمار ترکیبی گرمآبی-مکانیکی بررسی شد. ابتدا نمونه­ها در دماهای 120، 150 و 180 درجۀ سانتی­گراد و در زمان­های ماندگاری 0، 30 و 90 دقیقه تیمار گرمآبی شدند و سپس به مدت 20 دقیقه در پرس و تحت دماهای 160 و 180 درجۀ سانتی­گراد و با ضریب فشردگی 60 درصد در راستای شعاعی و با اعمال نیروی مکانیکی فشرده شدند. دانسیته، بازگشت فنری، جذب رطوبت و ثبات ابعاد نمونه­های تیمارشده اندازه­گیری و با نمونه­های تیمارنشده مقایسه شدند. نتایج نشان داد که دانسیتۀ­ نمونه­های تیمارشده بیش از نمونه­های تیمارنشده بود. بازگشت فنری با افزایش دمای تیمار گرمآبی کاهش یافت. افزایش دمای تیمار نیز میزان جذب رطوبت در نمونه­ها ­را کاهش داد. هرچند با افزایش میزان رطوبت نسبی، جذب رطوبت نمونه‌ها بیشتر شد، این افزایش در نمونه­های تیمارنشده بیش از نمونه­های تیمار‌شده بود. افزایش زمان ماندگاری تأثیر زیادی بر میزان جذب رطوبت نداشت، اما افزایش دمای پرس نیز سبب کاهش جذب رطوبت در تیمار­های مختلف شد. با افزایش دمای تیمار و دمای پرس واکشیدگی شعاعی به مقدار چشمگیری کاهش یافت؛ هرچند این کاهش چندان معنی­دار نبود. در کل نتایج این بررسی نشان داد که روش ابداعی تیمار ترکیبی گرمآبی -مکانیکی بر ویژگی‌های چوب فشرده‌شده اثرهای خوبی دارد و قابل اجراست.    UR - https://jfwp.ut.ac.ir/article_53988.html L1 - https://jfwp.ut.ac.ir/article_53988_ca4c1feac4deab6c9d85eaa790550ddc.pdf ER -