@article { author = {Maleki, Keyvan and Soltani, Elias and Heshmati, Siavash}, title = {Modeling cardinal temperatures and germination behavior of seeds of Parrotia persica C.A. Meyer as affected by temperature and breaking dormancy treatments}, journal = {Forest and Wood Products}, volume = {73}, number = {4}, pages = {427-437}, year = {2021}, publisher = {University of Tehran}, issn = {5052-2008}, eissn = {2383-0530}, doi = {10.22059/jfwp.2021.300706.1097}, abstract = {Information regarding germination and dormancy of Parrotia persica seeds is very limited and there are no reports on cardinal temperatures and type of dormancy of this tree species. Thus, the purpose of this study was to determination of type of dormancy and cardinal temperature of seeds of P. persica and to identify the best way(s) to overcome seed dormancy in P. persica. In order to investigate the dormancy in P. persica, a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design with four replications at the seed technology laboratory of Aburaihan Campus, University of Tehran, Iran, during 2018. In order to investigate the effect of after-ripening on breaking dormancy and germination, seeds were treated with four different treatments (control or distilled water, 100 mg gibberellin, melatonin at 50 and 100 µM concentrations).  After collecting seeds, the germination test was carried out at different temperatures (5, 10, 20 and 30°C), and the percentage and seed germination rate were recorded until 26 days. The result of this experiment showed that, fresh seeds had conditional dormancy and germinated in a narrow range of temperature conditions. The lower and upper temperature limits for fresh seeds were 5 and 20°C, respectively. The application of after-ripening and gibberellic treatments resulted in increasing germination percentage and temperature range. Among treatments, after-ripened seeds and those treated with gibberellic had the highest germination percentage while control and 50 mg melatonin had the lowest.}, keywords = {cardinal temperature,seed germination.Cardinal temperature,dent-like model,Parrotia persica,Seed dormancy,seed germination}, title_fa = {مدل‌سازی دماهای کاردینال و رفتار جوانه‌زنی بذرهای انجیلی (Parrotia persica C.A. Meyer) تحت تأثیر دما و تیمارهای رفع خفتگی}, abstract_fa = {اطلاعات دربارۀ جوانه‌زنی و خفتگی بذرهای انجیلی بسیار محدود است. هیچ گزارشی از دماهای کاردینال و نوع خفتگی این بذرها وجود ندارد. هدف این پژوهش، تعیین نوع خفتگی و دماهای کاردینال و نیز یافتن بهترین راه غلبه بر خفتگی در انجیلی بود. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل برپایۀ طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر پردیس ابوریحان دانشگاه تهران در سال 1397 انجام گرفت. به‌منظور بررسی تأثیر پس‌رسی بر رفع خفتگی و نیز جوانه‌زنی، آزمون جوانه‌زنی بذرهای انجیلی تحت چهار تیمار مختلف (شاهد یا آب مقطر، اسید جیبرلیک (100 میلی‌گرم در لیتر)، ملاتونین با غلظت‌های 50 و 100 میکرومولار) صورت گرفت. پس از جمع‌آوری بذرها، آزمون جوانه‌زنی در دماهای 5، 10، 20 و 30 درجۀ سانتی‌گراد انجام گرفت و نیز تیمار اسید جیبرلیک با غلظت 100 میلی‌گرم در لیتر تهیه و به پتری دیش‌ها اضافه شد و درصد و سرعت جوانه‌زنی بذرها به‌مدت 26 روز ثبت شد. نتایج نشان داد که بذرهای بالغ تازه‌برداشت‌شدۀ انجیلی دارای خفتگی شرطی‌اند و در دامنۀ محدودی جوانه می‌زنند. دمای پایه و سقف برای بذرهای بالغ تازه‌برداشت‌شده به‌ترتیب 5 و 20 درجۀ سانتی‌گراد بود. اعمال تیمار پس‌رسی و اسید جیبرلیک موجب افزایش درصد جوانه‌زنی و نیز دامنۀ دمایی شد. در بین تیمارها، بذرهای پس‌رسی‌شده و تیمارشده با اسید جیبرلیک بیشترین درصد جوانه‌زنی، و بذرهای شاهد و ملاتونین 50 میکرومولار کمترین درصد جوانه‌زنی را داشتند.}, keywords_fa = {انجیلی,جوانه‌زنی,خفتگی,دماهای کاردینال,مدل دندان‌مانند}, url = {https://jfwp.ut.ac.ir/article_79834.html}, eprint = {https://jfwp.ut.ac.ir/article_79834_efa73f232e2be50bb8fbd6470a8a13c3.pdf} }