@article { author = {Babaie, Mehran and Hamzeh, Yahya and Jonoobi, Mehdi and Ashuri, AliReza}, title = {Characterization and fungal biodegradation of Bio-Nano-composite reinforced with unmodified and modified cellulose nanofibers}, journal = {Forest and Wood Products}, volume = {70}, number = {1}, pages = {137-145}, year = {2017}, publisher = {University of Tehran}, issn = {5052-2008}, eissn = {2383-0530}, doi = {10.22059/jfwp.2017.61618}, abstract = {The aim of this study was to evaluate the effect of chemical modification of cellulose nanofibers (CNF) on physical, mechanical and fungal biodegradation of plasticized starch (PS) bio-composites. Composites were produced using corn starch, glycerol / water as softener and 10% (based on dry weight of both) the original and modified cellulose nanofibers as reinforcement. Successful acetylation of cellulose nanofibers process was conducted using acetic anhydride and pyridine as the catalyst. Water absorption, water vapor permeability, mechanical, dynamic mechanical properties and furthermore, fungal biodegradation of composites were investigated. The results showed that addition of CNF and acetylated cellulose nanofibers (ACNF), resulted in improved mechanical properties of the PS composite and have a significant positive effect on its water absorption. Dynamic mechanical analysis (DMA) showed that the storage modulus significantly improved by addition of cellulose nanofibers. Weight loss measurement was used to evaluate the fungal biodegradation of the nano-composite under various conditions. Obtained results revealed that the effect of addition of both (CNF & ACNF) on the weight loss was significant and increased the bio-degradation period of plasticized starch composite, especially in PS/ACNF nano-composite.}, keywords = {Acetylation,biodegradation,cellulose nano fiber,plasticized starch,bio-composite}, title_fa = {بررسی خواص و تخریب قارچی چندسازة زیستی تقویت‌شده با نانو‌الیاف سلولزی اصلاح‌نشده و اصلاح‌شده}, abstract_fa = {هدف این پژوهش، بررسی اثر اصلاح شیمیایی نانوفیبرهای سلولزی بر ویژگی‌های فیزیکی، مکانیکی و تخریب قارچی چندسازة زیستی نشاستة نرم‌شده (TPS) بود. ازآنجا که این ویژگی‌ها در شرایط عملیاتی صنایع و مواد بسته‌بندی اهمیت دارند، ازاین‌رو چندسازة مورد نظر با استفاده از نشاستة ذرت، گلیسرول/آب به‌عنوان نرم‌کننده و نانوفیبر سلولزی اصلاح‌شده و نانوفیبرسلولزی اصلاح‌نشده (10 درصد وزنی) به‌عنوان تقویت‌کننده ساخته شد. اصلاح شیمیایی استیلاسیون نانوفیبرهای سلولزی با استفاده از انیدرید استیک و پیریدین به‌عنوان کاتالیزور با موفقیت صورت گرفت. جذب آب، نفوذپذیری به بخار آب و ویژگی‌های مکانیکی و دینامیکی مکانیکی چندسازه‌ها بررسی شد. به‌علاوه، تخریب زیستی قارچی در نانوچندسازه‌ها بررسی شد. نتایج نشان داد که نانوفیبرهای سلولزی اصلاح‌نشده و اصلاح‌شده در بهبود ویژگی‌های جذب آب و نفوذپذیری نسبت به بخار آب چندسازة نشاستة نرم‌شده مؤثر واقع شده‌اند. همچنین افزودن نانوفیبرهای سلولزی اصلاح‌نشده و اصلاح‌شده سبب بهبود ویژگی‌های مکانیکی چندسازه شد. آنالیز دینامیکی مکانیکی (DMA) نشان داد که مدول ذخیره به‌طور معنی‌داری بهبود پیدا کرده است. مطالعات تخریب قارچی هم نشان داد که افزودن نانوفیبرهای سلولزی به‌ویژه در نانوچندسازة نشاستة نرم‌شده/نانوفیبر سلولزی، سبب افزایش دوام و مدت زمان تخریب زیستی چندسازة نشاستة نرم‌شده می‌شود.}, keywords_fa = {استیلاسیون,تخریب زیستی,چندسازه زیستی,نانوفیبرسلولزی}, url = {https://jfwp.ut.ac.ir/article_61618.html}, eprint = {https://jfwp.ut.ac.ir/article_61618_8d2fc0b3e9c21104f778e3203efcbbd7.pdf} }