@article { author = {Ebrahimi, Maryam and Ramezani, Omid and Rahmaninia, Mehdi and Kermanian, Hossein and Andalibian, Mohammad Amin}, title = {Performance of Amylase on Properties of Recycled OCC Pulp Pre-soaked at Different pH(s)}, journal = {Forest and Wood Products}, volume = {67}, number = {2}, pages = {325-333}, year = {2014}, publisher = {University of Tehran}, issn = {5052-2008}, eissn = {2383-0530}, doi = {10.22059/jfwp.2014.51549}, abstract = {Upgrading recycled fiber properties has been a constant concern in pulp and paper industry. In this respect many researches has been applied. The present paper has been considered the effect of Amylase enzyme in pulping stage of old corrugated container (OCC). Also, pre-soaking of OCC (first step of pre-soaking for 6 hours in 3% consistency in different pH(s) and second step of pre-soaking at 60˚C for 18 hours with constant pH) in acid, neutral and alkaline pH on physical and mechanical properties (air resistence, tensile index, burst index, tear index and fold) of recycled paper and its effect on Amylase performance was investigated. Soaking itself improved mechanical properties. Alkaline pH pre-soaking had the most efficient effect on the mechanical properties. The results indicated that α-Amylase treatment improved the mechanical properties (except tear index) in the non-soaked samples but Amylase treatment had no significant effect on the soaked samples in the experimented pH ranges. The results showed that independent effects of soaking and alkaline treatments had superior effect on mechanical properties compared to enzymatic treatment. Statistically, none of treatments had significant effects on air resistence.}, keywords = {amylase enzyme,Physical properties,pre-soaking,Recycled paper,Strength properties}, title_fa = {عملکرد آنزیم آمیلاز بر ویژگی‏های خمیرکاغذ بازیافتی OCC پیش‏خیسانده‏شده در pH مختلف}, abstract_fa = {افزایش کیفیت کاغذهای بازیافتی دغدغة‏ همیشگی صنعت بازیافت کاغذ بوده و در این زمینه تحقیقات زیادی انجام ‏شده است. در این مقاله، تأثیر استفاده از آنزیم آمیلاز در مرحلة خمیرکاغذسازی کارتن‏های کنگره‏ای باطله (OCC) بررسی شد. همچنین، تأثیر pHهای اسیدی، خنثی و قلیایی در مرحلة پیش‏خیساندن OCC (شامل پیش‏خیساندن اولیه در درصد خشکی 3 درصد به مدت 6 ساعت در pHهای مختلف و پیش‏خیساندن ثانویه در دمای 60 درجة سانتی‏گراد به مدت 18 ساعت با حفظ pH) بر ویژگی‏های فیزیکی و مکانیکی (مقاومت در برابر عبور هوا، مقاومت به کشش، مقاومت به ترکیدن، مقاومت به پاره‏شدن، و مقاومت به تا‌خوردن) کاغذ بازیافتی و تأثیر بر عملکرد آنزیم آمیلاز در مرحلۀ خمیرکاغذسازی مطالعه شد. پیش‏خیساندن بر بهبود تمامی ویژگی‏های مقاومتی کاغذ تأثیر مثبت داشت و در pH قلیایی بیشترین کارایی را در بهبود مقاومت‏ها نتیجه داد. نتایج نشان داد که در تیمارهای بدون پیش‏خیساندن، استفاده از آنزیم آمیلاز سبب بهبود ویژگی‏های مکانیکی (به‏جز مقاومت به پاره‏شدن) شده، اما اثر این آنزیم در تیمارهای پیش‌خیسانده‏شده، در تمامی سطوح pH، بر ویژگی‏های مقاومتی از نظر آماری معنی‏دار نبوده است. نتایج نشان داد که آثار مستقل تیمارهای پیش‏خیساندن و قلیایی بر ویژگی‏های مقاومتی در مقایسه با تیمار آنزیمی شدیدتر است. از نظر آماری هیچ‏کدام از تیمارها بر مقاومت در برابر عبور هوا تأثیر معنی‏داری نداشتند.}, keywords_fa = {آنزیم آمیلاز,پیش‏خیساندن,کاغذ بازیافتی,ویژگی‏های فیزیکی,ویژگی‏های مقاومتی}, url = {https://jfwp.ut.ac.ir/article_51549.html}, eprint = {https://jfwp.ut.ac.ir/article_51549_19d9b3db2d836eaf9f19f560eb9e64b5.pdf} }